banner262
Öne Çıkanlar yönetici Güncel vali malatya basın ekspres yolu

Dağ gibi israf..!

Türk halkının tasarruf yapma oranının yüzde 14’e düştüğü, bunun en açık göstergesinin ise her gün 25 milyon insanı doyurmaya yetecek 5 milyon ekmeğin çöpe atılması olduğu belirtildi.

Dağ gibi israf..!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de israfın boyutunu rakamlara döktü. Araştırmadan akıllı telefon, otomobil kullanımı ve ekmek israfına ilişkin çarpıcı sonuçlar çıktı. Türk halkının tasarruf yapma oranı yüzde 14'te kaldı, akıllı telefon kullanım oranı ise yüzde 84'ü buldu.

Türk halkının yüzde 66'sı her gün ekmek satın alıyor, yüzde 96,8'i ambalajsız ekmek tüketiyor ve yüzde 8,6'sı ekmeği çöpe atma eğiliminde. Araştırmaya göre Türkiye'de otomobil sahiplerinin yüzde 10'u 2-3 yılda bir otomobilini değiştiriyor, ortalama değişim süresi ise 6,2 yılda bir olarak görülüyor.

TOPLUMUN YÜZDE 8,6'SI EKMEĞİ ÇÖPE ATIYOR

Araştırmada sıkça ülke gündemine gelen ekmek tüketimine ilişkin veriler de yer aldı. Toplumun yüzde 8,6'sı ekmeği çöpe atma eğilimi gösteriyor. Ekmeği çöpe atanlar, haftada kişi başı 226 gram ekmeği tüketmeden çöpe atıyor. Türk halkının yüzde 66'sı her gün ekmek satın alırken, yüzde 96,8'i ambalajsız ekmek tüketiyor. Ambalajsız ekmek satın alanlar bir seferde ortalama 3 adet, ambalajlı ekmek alanlar bir seferde ortalama 1,7 paket ekmek satın alıyor.

Ekmekte yaşanan israf acı bir tablo olarak karşımıza çıkıyor. Ekmeğin sıcak tüketilmek istenmesi ile açlığın hissedildiği yemek saatlerinde, yapılan alışverişlerde fazladan alınan ekmekler tüketilemeyince çöplere gidiyor. Bu ekmeklerin ise 5 milyona yakını çöpe atılıyor. Çöpe atılan ekmekler ile Suriye nüfusunun doyabileceği, öğrencilere burs verilebileceği, hastane, okul ve yurt yapılabileceği, açlığın önüne geçilebileceği belirtiliyor.

BALCI: “FIRINCILARIN TEK BAŞINA MÜCADELESİ YETERLİ DEĞİL”

Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Başkanı İbrahim Balcı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Günde 4 milyon 900 bin adet ekmek israf ediliyor. Bunun 3 milyon adedi fırınlardaki üretim fazlası israftan kaynaklanıyor. İsrafın önüne geçilmesinin fırıncıların tek başına mücadelesi ile olmaz. Eğer fırın enflasyonunun önüne geçemezsek başarılı olmamız mümkün değil. İsrafı önleme konusunda ciddi tedbirler almamız gerekiyor” dedi.

Senay BADUR-Kent Yaşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner259

banner264