banner262
Öne Çıkanlar extrahaber bağcılar belediyesi dikkat Marmara bebek

İzmir Buca Depremi Ne Anlama Geliyor?

İzmir'in Buca ilçesinde gece saatlerinde yaşanan deprem büyük korku yarattı. Depremin en görüntüleri birleştirilmiş şekilde haberimizde. İzmir Buca depremi ne anlama geliyor? Kaç artçı deprem daha oldu? Uzmanlar Ege Bölgesi için ne dedi? İzmir Buca depreminden sonra büyük bir deprem olur mu? Uzmanlar fay hatları konusunda açıklamalar yaptı.

İzmir Buca Depremi Ne Anlama Geliyor?


 

BAKAN SOYLU: YAPI STOĞUNUN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Bakan Soylu kentsel dönüşümdeki duruma dikkat çekerek, "Bu yapı stokunun bir an önce değişmesi lazım. Allah muhafaza böyle bir yapı stokunda İzmir'de beklenen bir depremle karşılaşırsak anlaşılıyor ki daha sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

SOYER: BİR CAMİ MİNARESİ YIKILDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de "Bir cami minaresi yıkıldı, bize gelen can ve mal kaybı bilgisi yok." dedi.İzmir bu gece 03.29'da 4.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Buca merkezli depremde ilimizde Konak'ta bir cami minaresi yıkılırken, 3 vatandaş panikle yüksekten atlayarak yaralandı.



"BATI ANADOLU SON 10 YILDIR ÇOK GERGİN

"Depremin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Batı Anadolu son 10 yıldır çok gergin. Normalde Anadolu'da yüzde 52 ile en çok deprem beklediğimiz yer Kuzey Anadolu kırığıydı. Ancak son yıllarda Batı Anadolu'da gerginlik artışı söz konusu oldu. Kızıldeniz'in açılmasıyla Anadolu'nun bu gerginliği taşıyamaması sonucunda kırıklar oluşuyor. Onlardan bir tanesi Sisam depremi olarak 2020'de oldu. Şu anki deprem İzmir'de korktuğumuz İzmir kırığı üzerinde olmadı. Biz buna orta büyüklükte deprem diyoruz. Deprem yaklaşık 7 saniye sürdü. Kuşadası'nda beni uykudan uyandırdı. Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır. Bornova- Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka- Çiğli kesimleri İzmir'in tetikte olması gereken yerlerdir. Buradaki yapıların kentsel dönüşüm kavramı içinde hızlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Kesinlikle Bayraklı ve Bornova Ovası'ndaki yapılaşma durdurulmalı. Öncelikli olarak buralar taşınmalı'' ifadelerini kullandı.

"DİRİ FAY HARİTASINDA DEĞİL"

"Bu sabah meydana gelen Buca merkezli deprem, 4.9 büyüklüğündeydi. Bu deprem oluş yeri itibariyle Türkiye Diri Fay Haritası'nda çizilmiş bir fay değil. Bu depremi üreten fay şu ana kadar yaptığımız çalışmalara göre Buca Fayı olarak değerlendirilebilir.Buca Fayı, Buca göletten başlayıp Gaziemir'e doğru uzanan ve Buca güneyinden geçen doğu-batı uzantılı bir fay. Batıda da Tuzla fayına bağlanıyor. Yani Tuzla fayının en kuzeydoğudaki son parçası gibi düşünebiliriz.

"5 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA"

Bu fay 5 kilometre uzunluğunda bir fay, üretebileceği deprem de 5 civarında olur bu tür fayların. Yani yıkıcı deprem sınırında deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Bu yaşanan 4.9'luk ana şoktan sonra tabii ki artçı şoklar başladı. Onlar devam ediyor. Şu an 2.5-3 büyüklüğünde depremler oluyor. 50 civarında deprem oldu.




"SİSAM DEPREMİ EGE'DE GERİLİMİ ARTIRDI"

Özellikle 30 Ekim 2020 Sisam Depremi'nden sonra tabii ki gerilim, stres başka fay hatlarına aktarılmış durumda. Yine geçenlerde olan Kuşadası Körfezi'ndeki deprem de Sisam depreminin ardından tetiklenen faylarda olan depremler. Gümüldür fayı, Efes fayı, Denizli'de olan depremler de bu etkiyle deprem üretiyor. Buca fayı bunlardan bağımsız bir fay hattı."




 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner259

banner264