banner262
Öne Çıkanlar esenyurt 8 Ekim Perşembe EBA TV Murat Alparslan MFÖ hane

Egzama Nedir ve Çeşitleri Nelerdir? Doğal Çözümleri Nedir?

Bu yazımızda doğal yöntemler ile yüz egzaması nasıl geçer, konusunda önemli bilgiler vereceğiz. Herkesin aklında olan egzama nasıl geçer sorusunun cevabı ise aslında hepimizin evinde kullandığı veya kolaylıkla bulabileceği doğal ürünlerde saklı.

Egzama Nedir ve Çeşitleri Nelerdir? Doğal Çözümleri Nedir?

Egzama için bitkisel tedavi yöntemleri egzamanın belirtilerini ve kişinin yaşadığı rahatsızlıkları gideren tedavileri içermektedir. Egzama için en kesin tedavi yöntemleri medikal ve tıbbi tedavi yöntemleri olsa da doğal çözümlerle tedaviyi desteklemek oldukça önemlidir. Egzama cildin yapısında bulunan yağ miktarlarının değişmesi ve deride su kaybının oluşması neticesinde meydana gelmektedir. Egzamalı olan cilt oldukça kurudur. Sabun ve şampuanlar da cildin kuruluğunu artmaktadır. Doğal ve bitkisel çözümler cildin kuruluğunu hafifleten yöntemler olduğu için oldukça önemlidir.

Egzama Başlangıcı

Egzamanın başlangıcı için kişi ilk olarak cildinde kuruluk fark etmektedir. Cilt kuruluğu ile beraber kaşıntı ve döküntüler fark edilmektedir. Cilt kabarmaya ve tahriş olmaya başlamaktadır. Egzamalı olan cilt oldukça kurudur. Özellikle sabun ve temizlik malzemeleri cildi daha da tahriş etmektedir. Giyilen yünlü kıyafetler özellikle cildi tahriş etmektedir. Bunun yanı sıra egzama sorunu olan kişilerin saçlarında sıklıkla konaklar da meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda kişi zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalı ve egzamaya yol açan sebepler analiz edilmelidir.

Egzama Neden Olur?

Egzama sebepleri oldukça çeşitlidir. Egzamaya yol açan en önemli unsur stres olmaktadır. Stresli ve endişeli durumlarda egzama meydana gelmektedir. Beyin; stres ve korkunun neden kaynaklandığını ayırt edemediği durumlarda vücudun tehlikede olduğunu düşünerek egzama tepkisi vermektedir. Bunun yanı sıra genetik sebeplerle de egzama için oldukça önemlidir. Kişinin ailesinde egzama sorunları mevcut ise kişide de egzama olması oldukça muhtemeldir. Alerjenler ve cilt tahrişleri de egzama için en önemli risk faktörleri arasında bulunmaktadır.

Egzama Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama tanımı ve tedavisi için öncelikli olarak egzama tanımı; tıbbi olarak atopik dermatittir. Çocuklar başta olmak üzere her yaştan kişide egzama görülebilmektedir. Kronik bir hastalık olan egzama kuru ve kaşıntılı bir cildi ifade etmektedir. Cilt kuruluğuna ve cilt lekelerine yol açan bu cilt enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmektedir. Tedavisi için altta yatan sebeplerin belirlenmesi gerekmektedir. Stres kaynaklı egzama sorunlarında stres kaynağının ortadan kaldırılması çoğu zaman tedavi için yeterli olmaktadır. Ancak genetik ve farklı sebepleri için medikal tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Sürekli kaşıntıya ve kırmızı görünümlü cilde yol açan egzama için kremler ve oral kullanılan ilaçlar kullanılmaktadır.

Egzama Tedavisi

Egzama sorununun tedavisi için altta yatan sebeplerin analiz edilmesi gerekmektedir. Özellikle alerjik kökenli olan egzamalarda alerjik faktörü tespit etmek için patch testi yapılmaktadır. Egzamanın tanısının doğru şekilde konulması için hastanın öyküsünün ve fiziki muayenelerinin doğru şekilde yapılması oldukça önemlidir. Yapılan yama testinde tespit edilen alerjenlerin tedavisi de buna göre yapılmaktadır. Bunun için öncelikli olarak ıslak pansuman ve kremler kullanılır. Daha sonra ise kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılmaktadır.

Egzama Nasıl Geçer Evde

Egzamanın evde tedavisi yalnızca egzamanın yeniden nüks etmesini ve şiddetlenmesini engellemektedir. Özellikle cildin nemlendirilmesini sağlamak pamuk ya da ipekten üretilmiş olan kumaşların giyilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra hindistan cevizi yağı, cildin nemlendirilmesi kullanılan en doğal yöntemlerden biri olmaktadır.

Seboreik Egzama

Seboreik egzama sorunu en sık 3 yaş grubu çocuklarda görülmektedir. Özellikle bebeklerin kafasında konak biçiminde görülmektedir. Bunun yanı sıra orta yaş ve ileri yaşta kişilerde de yaygın olarak görülmektedir. Genellikle cilt yapısı yağlı olan kişilerde yaygın şekilde görülmektedir. Akne ve sedef hastalıkları ile beraber görülmektedir.

Egzama Kremi

Egzama hastalığı için krem tedavisi özellikle egzamanın sebep olduğu kaşıntı, kızarıklık ve döküntü sorunlarının giderilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Egzama kremleri yalnızca doktor kontrolü ve önerisi altında kullanılmalıdır. Bilinçsiz şekilde kullanılan egzama kremleri, egzamayı iyileştirmediği gibi daha da şiddetlendirebilir.

Egzama Kesin Çözüm

Egzama için kesin çözüm altta yatan sebeplerin tedavisine bağlı olmaktadır. Öncelikli olarak ıslak pansumanlar ve lokal pomadların kullanılması gerekmektedir. Egzama için esas tedavi yöntemi kortizon dışı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlardır. Atak sıklığını azaltmak için deriyi güçlendirme amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra kişinin nötral sabunlar, bariyer kremler ve nemlendiriciler kullanılması da önerilmektedir. 

Egzama Bulaşıcı mı?

Egzamanın bulaşıcılığı söz konusu değildir. Egzama sorunu olan farklı bir kişi ile temas etmek ya da kullandığı eşyaları kullanmak egzamanın bulaşmasına yol açmamaktadır. Egzama yalnızca egzamanın olduğu kişiyi etkileyen bir sağlık sorunu olmaktadır.

Dishidrotik Egzama Tedavisi

Dishidrotih egzama sorunu el egzamaları içinde bulunmaktadır. Ellerde görülen egzamaları yaklaşık olarak yüzde 20’sini dishidrotik egzamalar oluşturmaktadır. Ellerde ve parmakların kenarlarında meydana gelmektedir. Özellikle oldukça şiddetli kaşıntıya yol açan bu egzama çeşidi, küçük su toplamaları ile meydana gelmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde görülebilen bu sağlık sorunu özellikle sıcak havalarda şiddetlenmektedir.

Egzama Bitkisel Tedavisi

Egzama için bitkisel tedavi yolları arasında yulaf ezmesi gelmektedir. Yulaf ezmesi anti-enflamatuar özelliğine sahiptir. Bu sayede rahatlatma özelliğine sahiptir. Kaşıntıyı kısa sürede hafifletmesi ile düzenli olarak kullanılması önerilmektedir. Ilık su ile doldurulmuş olan küvete bir bardak toz halindeki yulaf ezmesi eklenmelidir. Cildin kaşıntı ve belirtilerine göre günde 1 ya da 2 defa uygulanabilir. Çuğa çiçeği yağı da deri üzerindeki kaşıntılarını alan ve kızarıklığı gideren bitkisel bir tedavi yöntemidir.

Egzama Türleri

Egzama çeşitleri egzamanın yer aldığı bölge ve belirtilerine göre tanımlanmaktadır. Egzama türleri ise:

  • Atopik egzama: çevresel faktörlerle görülmektedir. Bebek egzaması olarak da ifade edilmektedir. Kızarıklık ve pullanma ile ön plana çıkmaktadır.
  • Seboreik dermatit: bu egzama çeşidinde ise sebep tam olarak bilinmemektedir. Cildin yağlı olması ile daha sık görülmektedir.
  • Asteatotik egzama: Daha çok yaşlılarda görülen bir sağlık sorunudur. Sık sık banyo yapılması ve cildin yağ miktarının azalması ile ortaya çıkmaktadır. 

Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzamaya için öneriler arasında öncelikli olarak bol bol su içmek ve cildi nemli tutmak gelmektedir. Cildin nemli kalması için doğal ve tamamen organik nemlendiricilerin kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra doğru beslenme ve yaşam alışkanlıkları da oldukça önem teşkil etmektedir. 

Egzama Saç

Saç bölgesinde egzama özellikle konak şeklinde kendini göstermektedir. Egzamanın saçlarda görülmesi genellikle mantar kaynaklı olmalıdır. Altta yatan temel sebep ise bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Genellikle soyulma kaynaklı olarak kızarıklıklar meydana gelir ve kepeğimsi yapılar meydana gelir. Saçlar sık sık dökülmektedir. Hastalığın mevcut olduğu bölgelerde aşırı yağlı yapılar söz konusudur. Saçlarda görülen egzama için mutlaka doğru temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. Ardış katranı sabunu ile kafa derisi yıkanmalıdır.

Yüzde Egzama

Yüzde görülen egzama genel olarak atopik egzama olarak isimlendirilmektedir. Genetik yatkınlık sebeplerle meydana gelen bu egzama çeşidi genellikle burun ve gözde akıntılara da yol açmaktadır. Genellikle erken çocukluk dönemlerinde başlar ve ara ara sürekli ortaya çıkmaktadır. Bu sağlık sorunu, Türkiye toplumunda en sık görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. İki yaşından büyük olan çocuklarda dirsek önü, diz arkası, boyun ve ellerde de görülmektedir. Ergenlik dönemlerinde ise kaşıntı ve deride kalınlaşma ön planda olmaktadır. Genellikle ciltte çizgilenme ve kalınlaşma meydana gelmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner259

banner264